Velika opasnost vreba iz otopljenih santi leda: “Recept za katastrofu”

0
464

Naučnici upozoravaju da bi ubrzano zagrijavanje krajnjeg sjevera Zemlje moglo da “oslobodi” brojne viruse stare i po stotine hiljada godina, koji su zakopani u sibirskom vječnom ledu, što može da dovede do velikih posljedica po čovječanstvo.

Zbog ubrzanog zagrijavanja planete, a Arktik se zagrijava barem dvostruko brže od ostatka svijeta, ledene sante se otapaju, prvi put od ledenog doba, pri čemu postoji opasnost od oslobađanja patogena s kojima se savremeni čovjek do sada nije susreo, prenosi britanski list “Indipendent”.

Pretpostavka da bakterije mogu dugo preživjeti definitivno je prihvaćena u naučnim krugovima.

“Jedina nedoumica jeste koliko dugo virusi mogu da prežive u ledu – milion godina, 500.000 ili 50.000 godina”, ističe virusolog Žan Mišel Klaveri.

On tvrdi da postoje veoma kvalitetna istraživanja koja upućuju na to da bakterije iz dubokog leda mogu oživjeti.

I doktor Šanatal Abergel, virusolog, smatra da je moguće oživjeti viruse iz starih uzoraka leda.

Ona napominje da su istraživači uspjeli da reaktiviraju drevne DNK viruse, ali ne i puno krhkije RNK viruse.

RNK virusi odnose se na bolesti poput španskog gripa i novog virusa korona odgovornog za aktuelnu pandemiju, a DNK virusi uključuju praktično iskorijenjenu bolest velikih boginja.

Kada se jednom nađe u ćeliji “domaćina”, virus otpušta svoju DNK ili RNK, koja sadrži informaciju potrebnu da se stvore nove virusne čestice, te preuzima nadzor nad nekim aspektima ćelijskog metabolizma.

Drugu prijetnju za čovječanstvo predstavljaju bakterije.

Tako je 2016. epidemija antraksa u Zapadnom Sibiru pokosila krda sobova. Kada su se u junu trupla životinja odledila, od te bolesti zarazile su se 23 osobe.

Naučnici upozoravaju da opasnost ne predstavlja samo odmrzavanje ledenih površina, već i pojačana ljudska i životinjska aktivnost u područjima koja su već dugo rijetko naseljena.

“Ovo je recept za katastrofu, jer već imamo ‘svježi’ virus”, obrazlažu virusolozi i napominju da se virusi iz leda “sele” u rijeke.

Ako se čovjek zatekne među zamrznutim virusima koji mogu biti pandemijski, on bi se mogao zaraziti i sam pokrenuti novu pandemiju, navode stručnjaci.

Izvor: Srna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here