Užasi odvikavanja od interneta: Zatvarali maloljetnike u samice

0
253

Nakon što je Kina 2008. proglasila zavisnost od interneta kliničkim poremećajem, u toj zemlji otvoreno je na stotine kampova za odvikavanje mladih od interneta.

S obzirom na to da prema posljednjim podacima više od 850 miliona ljudi u toj zemlji ima pristup internetu, jasno je kako je potencijalan broj onlajn zavisnika velik.

Međutim, iako roditelji djecu u kampove šalju kako bi izliječili zavisnost, izgleda da se dio njih u “stvaran svijet” vratio sa dodatnim traumama, a jedna djevojka prije 6 godina preminula je nakon što su je instruktori u kampu pretukli.

U nekim kampovima se primjenjuje vojna disciplina, instruktori su nasilni prema osobama koje su došle da potraže pomoć, a neki čak završe i u samicama, gdje provode po desetak dana bez ikakvog kontakta sa drugim ljudima.

Upravo zbog toga, ove nedjelje na zatvorske kazne osuđene su četiri osobe koje su radile u jednom od takvih kampova za odvikavanje od interneta.

Zbog držanja dvanaest osoba, od čega je jedanaest njih bilo maloljetno, u tzv. “malim crnim kutijama”, tj. uskim prostorijama u kojima su dobili samo ćebe i posudicu za obavljanje nužde, osuđeni su na kazne zatvora od 11 mjeseci do 3 godine, piše CNN a prenosi Zimo.

Osim prisilne izolacije, taj kamp bio je na lošeg glasu još od 2017. zbog optužbi o kažnjavanju mladih zavisnika kako bi se “izgradio njihov moralni karakter”.

Kako bi pokušali da spriječe stvaranje zavisnosti od interneta, a naročito od video-igara, kineska je vlada tokom godina preduzela neke mjere kojima su zabranili pretjerano igranje.

Zato su mlađima od 18 godina ograničili vrijeme koje mogu da provedu igrajući – do 90 minuta dnevno i do 3 sata tokom vikenda, a maloljetnicima je zabranjeno igranje online video-igara između 22h i 8h.

Izvor: NN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here