Tabaković: Za uklanjanje džamije na Bradini nije bilo potrebno ići na sud ili tući vlasnika zemljišta

0
507

Alija Tabaković, koji je bio kandidat probosanskih stranaka za načelnika općine Srebrenica na proteklim izborima, oglasio se na Facebooku. Njegov status prenosimo u cijelosti.

– Bitno je da se zna. U toku agresije i genocida bilo je i naših loših postupaka.

Bošnjaci su u Bradini kod Konjica sagradili džamiju na srpskoj zemlji. Poslije genocida 1998. godine Srbi su u Konjević Polju sagradili crkvu na bošnjačkoj zemlji.

Odmah po okončanju rata Islamska zajednica na čelu sa reis-ul-ulemom dr. Mustafom  ef. Cerićem pokrenula je postupak da se riješi pitanje džamije na zemlji čiji je vlasnik srpske nacionalnosti.

2002. godine donesena je odluka da se džamija ukloni. Za realizaciju ove odluke bili su zaduženi tadašnji muftija mostarski Seid ef. Smajkić i glavni imam Konjica.Nije bilo potrebno voditi sudske procese niti maltretirati i tući vlasnika zemljišta.

2005. godine džamija je uklonjena, a parcela predata stvarnom vlasniku.

I zato sam ponosan na naš narod, koji nikada nije dovodio u pitanje pravo vlasništva i vraćanje imovine u Bradini. U Konjević Polju je nana Fata nekoliko puta svoju krv prolila uz ponižavanje, maltretiranje, prijetnje, progon od strane policije pa presude od Osnovnog suda u Srebrenici pa do Evropskog suda u Strazburu.

Nema potrebe da se naslađuje bilo ko. Nije dobro da se ruše ni džamije ni crkve, ali svakako ne treba da se grade na tuđoj zemlji.

Ukoliko se pak sagrade onda ih treba srušiti. Tu dileme nema.

I konačno Fata je doživjela dio pravde. Da li će ikada iko odgovarati za njene prolivene suze, nesanicu, znoj i krv ?

Ako ne na ovom, na budućem svijetu će sigurno – napisao je Tabaković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here