Tegeltija i Vasić o rušenju nelegalno izgrađene crkve: Srbi lakše praštaju pokolje nego bogomolje

0
436

To što je zakonito, to baš ništa neće značiti, ova slika ostaće u kolektivnom pamćenju naroda i nema te presude i prava koje će je moći opravdati, napisao je bivši predsjednik VSTV-a i aktuelni pravni savjetnik Milorada Dodika.

Uklanjanje bespravno izgrađene pravoslavne crkve u avliji nane Fate Orlović u Konjiević Polju, čime je konačno sprovedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz oktobra 2019. godine izazvalo je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji.

Recommended by LuponMedi

U većini komentara govori se da i ranije trebalo sprovesti presudu, kako bi se zaštitila privatna imovina.

Međutim, ima i onih koji “negoduju”. Tako je Milan Tegeltija, donedavni predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, a sada pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Twitteru napisao:

Srbi lakše praštaju pokolje nego Bogomolje. To što je zakonito, to baš ništa neće značiti, ova slika ostaće u kolektivnom pamćenju naroda i nema te presude i prava koje će je moći opravdati. A sad vi koji aplaudirate, nastavite da se radujete onom što je danas iznova posijano”.

Nakon reakcija koje su uslijedile na ovu objavu, među kojima je bilo i komentara u kojima je jasno rečeno da mu treba “trajno zabraniti obnašanje javnih funkcija i bavljenje pravom”, uslijedio je novi twit u kojem je Tegeltija poručio:

“Ništa vi koji govorite zakonitosti, privatnoj imovini ili rušenju džamija za vrijeme rata (što takodje osudjujem) niste shvatili. Ja govorim o neizbježnim dugoročnim IMPLIKACIJAMA današnje slike rušenja crkve, a to nije nešto čemu bi se iko normalan trebao radovati i likovati.”

Nekadašnji izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić nagovijestio je mogućnost nekog novog rata napisavši.

“U budućem ratu će zbog ovoga mnogo nedužnih života da ode”.
I ovaj tvit je izazvao buru reakcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here